BUKA PUASA DI DAPUR MUHIBBAH TPC KL @ KLGCC

6/16/2017 04:58:00 PTG

Assalamualaikum...

Bismillahirrahmanirrahim...

Segala puji hanya bagi Allah s.w.t serta salawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w..

Alhamdulillah Ramadhan kali ni Kak Ti berpeluang menikmati buffet ramadhan di beberapa tempat. Minggu pertama Ramadhan, Allah bagi peluang meniikmati steam boat yang sedap kat D'Kayangan Shah Alam yang dah pun kak Ti kongsikan kat sini.

Minggu kedua puasa pulak atau lebih tepatnya 7hb yang lepas, kak ti berpleluang meneman Tn SOSAB untuk berbuka puasa kat TPC Kuala Lumpur formerly known as Kuala Lumpur Golf & Country Club (KLGCC), Jalan Bukit Kiara. Memandangkan ofis Kak Ti dekat je dengan lokasi KLGCC, kami dengan keyakinan yang penuh bertolak agak lewat menuju ke TPC kl. Lebih kurang 6.30 petang macam tulah kami bertolak dari ofis Kak Ti kat Plaza Damas ni.

In reality, TPC kl ni boleh sampai dalam 15 minit je dari ofis kak Ti, tapi disebabkan beberapa kesilapan teknikal, dah masuk waktu berbuka baru kami sampai sana. Bila sampai kat sana, kami dimaklumkan oleh pak guard yang kami kena park motor kat tempat parking yang terletak agak jauh dari lokasi Iftar. Kak Ti dah nak start hangin dah. Bila masuk tempat parking, kami diarahkan ke level atas pulak untuk parking motor. Aishh.. Dugaan betul. Dari tingkat atas, kami turun ke tingkat bawah dengan hati yang agak mendongkol. Ehh.. Tiba-tiba bila sampai bawah tengok-tengok ada perkhidmatan "buggy" yang disediakan untuk bawak guest ke tempat makan. Terus hilang dongkolan di hati.
Buggy yang akan bawak pengunjung dari parking ke tempat makan dan dari tempat makan ke parking.

Sampai je sana, Kak Ti tengok semua orang tengah makan. Iyalah.. dah masuk waktu berbuka kan..Kami je yang masih terkial-kial nak cari tempat duduk yang dah dibooking oleh vendor. Sebelum sampai ke meja, kami bawak air siap-siap. Beberapa jenis air manis disediakan dari yang sejuk sampailah yang panas. Dalam banyak-banyak air tu, kami berdua pilih air tebu. Air tebu dia fresh.. Rasa macam yang kita beli kat bazar Ramadhan.

Kali ini KLGCC menampilkan tema 'Dapur Muhibbah'. Hidangan yang disajikan memang sangat muhibbah sebagaimana muhibbahnya rakyat Malaysia. Menariknya, konsep gerai atau stall digunakan untuk menyajikan hidangan kepada para pengunjung dan terdapat lebih dari 41 gerai telah disediakan. Selain dari itu terdapat juga 8 paparan hidangan buffet yang menyajikan hidangan tempatan dan juga antarabangsa yang pastinya dapat memikat selera pengunjung.

Ada bermacam-macam jenis sajian yang dihidangkan antaranya adalah nasi beriyani kambing, 'seafood kava, teppanyaki, ketam masak lemak, ayam tandoori, kambing bakar, ikan bakar dan yang paling 'rare' bagi kak Ti, lidah bakar. Oh ya, nasi putih bersama lauk pauk yang dihidangkan dalam periuk tanah, nasi lemak kukus ayam goreng rempah, mee goremg, kueytiow goreng, rojak pasembor, mee rebus, dan lain-lai turut disajikan. Pendek kata memang bervariasi sangat dan semestinya dapat memikat selera pengunjung.







Tak lengkap rasanya kalau kita pegi ke buffet Ramadhan tanpa menikmati hidangan 'pencuci mulut'. Ini memang favourite kak Ti. dari ais krim, ais kacang, buah buahan tempatan sampailah ke kuih muih tradisional dan jugak kek-kek yang sangat comel dan menarik turut disajikan kat sini. Rambang mata kak Ti nak pilih. End up kak Ti cuba hampir kesemuanya (So know you know why my penimbang always shows the not so good numbers kan..).







Ehh.. lupa nak cakap.. surau turut disediakan kat sini. Kalau tak silap kak Ti ada dua surau wanita yang disediakan kat sini. Kak Ti pilih yang paling dekat. Agaknya yang dekat ni orang tak perasan kot sebab tu masa sampai ada sorang dua je dalam tu. Apa yang kak Ti seronok.. Surau yang disdiakan amat selesa dan agak luas. Kak Ti tak tau kondisi surau yang satu lagi tapi kak Ti boleh assume yang surau satu lagi tu mesti lebih besar dan selesa sebab itu surau utama. Takdelah macam sesetengah hotel yang suraunya macam asal ada je.

All in all.. It was a satisfying Iftar. If I have one thing to complain.. Its the ability of my tummy. Dah agak berusia ni kan.. perut dah tak macam dulu-dulu. Sekarang ni makan lebih sikit je... Dia punya senak tu lain macam. Anyway to those of you who wish to come and have your Iftar here.. Their 'Dapur Muhibbah' wiil be operating untill 22nd of June 2017. For more Information and reservation please call them at 03-2011 9187 / 03-2011 9189.






You Might Also Like

3 ulasan

  1. pnh gak dulu dulu pegi sini, tapi time jamuan hari raya.. entri lame sangat smpai dah hilang dah gambar.. hihi http://sinarcintaku.blogspot.my/2012/09/majlis-ramah-mesra-aidilfitri-2012.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uishh 2012.. lama sungguh tu.. hehehe.. tapi mmg puas hati makan kat sini kan..

      Padam
  2. Fuuu.. nampak sedap tu. Tapi nampaknya macam tak sempat dah nak rasa. Hoho

    BalasPadam

Popular Posts

Like us on Facebook